پوشش کامل فرآیندها اعم از کنترل سلامت پلمب، اصالت کالا و انتقال دو طرفه اطلاعات گمرکات مقصد و مبدأ به منظور اطمینان داشتن از ترخیص و یا خروج کالا، که در بیش از 90 درصد گمرکات مهم ترانزیت داخلی و خارجی کشور پیاده سازی شده و همچنین سامانه هوشمند ترانزیت در کنار سامانههای هوشمند توزین، کنترل دسترسی، انبار و حواله بارگیری میتواند به طور کامل فرایند عبور را پوشش می دهد. ضمن اینکه با اقدامات زیر گام مهمی در ایجاد بستر امن ترانزیت کالا و گسترش تجارت خارجی کشور برداشته می شود:
- نصب الزامی GPS بر روی کامیونهای ترانزیت داخلی و خارجی
- اجرای مانیفست الکترونیکی
- راهاندازی برنامههای TIREPD وE-TIR متعاقب
- امضا تفاهم نامه سهجانبه بین اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران- اتحادیه بینالمللی حمل ونقل جاده ای و گمرک جمهوری اسلامی ایران
- بهره گرفتن از گردش اطلاعات مرتبط قابل دسترس
پرداخت الکترونیکی حقوق ورودی و سایر عوارض
ارتباط الکترونیکی سامانه های گمرک و بانک با مزیت امکان کنترلهای مؤثرتر و اعمال دقت لازم به منظور وصول دقیق حقوق دولت، دسترسی و کنترل کامل اطلاعات موجودی انبارها و رهگیری ورود و خروج کالا به انبار که برای فرآیند اظهار و ترخیص ضروری خواهد بود.
اسکن کلیه اسناد کاغذی پیوست اظهارنامه که به صورت پرونده الکترونیکی ذخیره و نگه داشته می شود و هرگونه انتقال اظهارنامه و اسناد پیوست بنا به درخواست مراجع قانونی ذیصلاح، صرفاً به صورت الکترونیکی و بدون جابجایی کاغذ انجام می شود که اقدام تاثیر گذاری برای جلوگیری و کاهش جعل اسناد و اوراق دولتی می باشد.

راهبند هوشمند و کنترل ورود و خروج
بهره گرفتن از راهبند هوشمند متصل به سامانه باعث شده تا بدون نیاز به نیروی انسانی به منظور کنترل در مبادی ورودی و خروجیهای محوطه های گمرکی، رانندگان بتوانند با کارت الکترونیک خود اقدام به عبور کنند. در این خصوص سامانه با کنترل کارت مربوطه و مجوزهای لازم اجازه باز شدن راهبند را صادر خواهد کرد.
توزین کالا بدون نیاز به اپراتور و نیروی انسانی
یکی از مراحل با اهمیت در تشریفات گمرکی، توزین کالا می باشد که قبل از سامانه یکپارچه امور گمرکی با حضور کاربر انجام می شود که باعث خطاهای کاربری و تخلفات احتمالی می گردد که در این خصوص نیز با اجرای سامانه، بعد از قرار گرفتن کامل کامیون روی باسکول، سامانه به صورت هوشمند کارت الکترونیک راننده را دریافت و توزین الکترونیکی صورت می گیرد.
پلمب الکترونیکی
بعد از تأیید مجوز حرکت کامیونهای صادراتی، این کامیونها پلمب می شود و به سمت مرز خروج از کشور حرکت می کند. برای هر کامیون یک پروانه عبوری الکترونیک صادر کرده و اطلاعات مربوط به کامیونها و پلمبها به نیروی انتظامی، گمرک مقصد و دیگر مراکز مربوطه به صورت الکترونیک ارسال خواهد شد.
تأیید خروج کالا از مرز بهصورت الکترونیک
بعد از خروج کالا از مرز کشور، تأییدیه صادرات کالا به صورت الکترونیک در اختیار گمرک مبدأ و نیز صادرکننده در کارتابل مربوطه قرار داده می شود. این موضوع مشکلات مربوط به اظهار صادرات کالا و عدم خروج آن از کشور را به صورت کامل از بین می برد.
پنجره واحد تجاری
عامل سرعت در انجام مکاتبات، مبادله اسناد و اطلاعات و کاهش مدت زمان تشريفات گمركي در دنیای پرشتاب امروز همراه با تضمین امنیت و اعمال مقررات، نقش تعیین کنندهای در توفیق تجارت به خصوص در عرصه بینالمللی و ترانزیت های داخلی و خارجی دارد. از آنجا که فرآیندهای صادرات و واردات، اغلب مستلزم مبادله اطلاعات و اسناد بین گمرک و سازمانهای مختلف می باشد كه هركدام از آن سازمانها نیز به نوبه خود، دارای رويههاي كاري و فرمهاي خاصی هستند، در این شرایط، نبود مکانیزمهای روان ساز و تسهیل کنندگي، میتواند همچنین بر ایجاد خلل در اعمال قانون توسط گمرک به عنوان مانعي در مسیر توسعه تجارت، به خصوص در صحنه بینالمللی عمل نماید و فرصتهای زیادی را از دسترس بخش اقتصادی و تجاری کشور خارج کند.
در اين میان يکی از بهترين رويکردهاي ممکن براي حل چنین مشکلي، استقرار پنجره واحد(Single Window) در گمرک می باشد. توجه دولت جمهوری اسلامی ایران و ابلاغ مصوبه هیأت محترم وزیران در این خصوص، باعث شده تا گمرک ج.ا.ا. اقدامات عاجلی را به منظور بهره برداری سریع از این ابزار مهم انجام دهد.
سامانه پنجره واحد تجاری در راستای سیاستهای ارائه تسهیلات به تجار و فعالان اقتصادی، با ایجاد اعتماد برای فعالان اقتصادی این امکان را برای صاحبان کالا، تجار و سایر فعالان تجارت مهیا می کند که تمام فعالیتهای تجاری خود را اجرا، پیگیری و مشاهده کنند.
با اجرای این سامانه نیازی به حضور در گمرکات کشور و نیز سایر سازمانهای مرتبط با گمرک به منظور پیگیری امور نیست و کلیه فرآیندها به شکل الکترونیکی و خودکار اجرا و کنترل خواهند شد. این اطلاعات بر بستر اینترنت، موبایل و نیز پیامک در اختیار تجار است و کلیه مراحل انجام فرآیندهای گمرکی با استفاده از پیامک به تجار و بازرگانان اطلاع داده می شود.به گونهای که صاحب کالا قادر خواهد بود در هر لحظهای از وضعیت کالای خود در زمان حملونقل، انبار کالا در اماکن گمرکی و فرآیند ترخیص کالا مطلع باشد.
این سامانه با استفاده از ظرفیتها و پتانسیلهای موجود در کشور و با هماهنگ نمودن اقدامات سازمانهای مسئول در فرآیند تجارت خارجی واردات، صادرات و ترانزیت در مبادی ورودی و خروجی و برقراری ارتباط لازم بین آنها به شکل منسجم و با برنامه زمان بندی مشخص اجرایی شد.